Analizele de sange ajuta medicii veterinari sa determine cu acuratete, in siguranta si cu rapiditate cauzele bolilor, si le permit sa monitorizeze progresul tratamentelor medicamentoase. Este foarte important pentru sanatatea animalelor de companie ca orice stapan sa inteleaga recomadarile medicilor.
Aceste analize trebuie efectuate anual dupa ce animalele de companie implinesc varsta de 5 ani si ulterior dupa ce depasesc 8 ani, screening-ul trebuie efectuat de doua ori pe an.
HEMATOLOGIE
Hematoleucograma Completa este setul de analize de sange care se recomanda cel mai des si ofera informatii despre hidratare, anemie, infectii, viteza de coagulare a sangelui si abilitatea sistemului imunitar de a raspunde la factorii patogeni. Aceste analize sunt esentiale in cazul cainilor cu febra, diaree, stari de voma, gingii palide sau al celor care si-au pierdut pofta de mancare. In situatia in care animalul are nevoie de o interventie chirurgicala, analizele de sange pot detecta orice problema de sanatate care nu este vizibila in urma unui consult fizic. Pentru a depista de timp orice problema de sanatate hematoleucograma trebuie efectuata in mod periodic.
• RBC – hematocrit – masoara procentul de celule rosii pentru a detecta anemia si deshidratarea
• HGB/HB – hemoglobina si concentratia medie a hemoglobinei – masoara hemoglobina, proteina care transporta oxigenul prin sange
• WBC – numarul de celule albe din sange – masoara numarul de celule imunitare din organism. Un nivel mai mare sau mai mic poate indica o infectie sau o alta afectiune in organism.
• GRANS si L/M – granulocite si limfocite – un anume tip de celule albe
• EOS – eosinofile- un anume tip de celule rosii care printr-un nivel crescut pot indica o afectiune alergica sau parazitara.
• PLT – numarul de trombocite – masoara numarul de celule care favorizeaza coagularea sangelui
• RETICS – reticulocite – sunt celule de sange imature. Un nivel crescut sau scazut ajuta la clasificarea anemiilor.
BIOCHIMIE
Aceste analize evalueaza functionarea organelor, starea electrolitilor, nivelul hormonilor si altele. Sunt importante in evaluarea sanatatii animalelor varstnice, celor care au stari de voma, diaree, care au fost expuse anumitor toxine, care urmeaza de multa vreme un tratament medicamentos sau inaintea efectuarii unei anestezii. Indiferent de starea de sanatate a animalului, biochimia este o solutie eficienta de a depista din timp eventualele afectiuni.
• ALB – albumina – este o proteina serica ce ajuta la evaluarea nivelului de hidratare, a hemoragiei si a sanatatii tractului intestinal, a ficatului si a rinichilor.
• ALKP – fosfataza alcalina – un nivel ridicat ar putea indica probleme hepatice, boala Cushing sau o crestere activa a oaselor animalelor tinere.
• ALT – aminotransferaza alanina – este o enzima care indica degradarea activa a ficatului insa nu indica si cauza.
• AMYL – amilazemie – nivelul crescut arata prezenta unor afectiuni ale rinichilor sau ale pancreasului.
• BUN – uree – reflecta functionarea rinichilor. Un nivel crescut in sange se numeste azotemie si poate fi provocat de boli ale rinichilor, ale ficatului si ale inimii, de asemenea poate fi cauzata de un blocaj uretral, de soc sau de deshidratare.
• Ca – calciu ionic seric – diferentele pot indica o serie intreaga de boli. Tumorile, hipertiroidismul, afectiunile rinichilor si un nivel scazut de albumina, sunt doar cateva din problemele care afecteaza calciul seric.
• CHOL – colesterol – este folosit pentru a suplimenta diagnosticul de hipertiroidism, de afectiuni hepatice si de diabet.